Online Kaszinó > Casino Játékok > Blackjack Online > Blackjack Szabályok

Black jack játék szabály

A blackjack egy népszerű kártyajáték, amelyet világszerte játszanak a kaszinókban, így értelemszerűen Magyarországon is kifejezetten nagy népszerűségnek örvend napjainkban. A játék vonzereje egyszerű szabályaiban és stratégiai elemeiben rejlik, ami a kezdő és a tapasztalt játékosok kedvencévé teszi, az pedig már csak hab a tortán, hogy óriási nyereményeket is eredményezhet azoknak, akik szerencsések a játék alatt. Éppen ezért, ha érdekel a játék a legjobb helyen jársz.

A következő részekben ugyanis a blackjack szabályok részleteibe mélyedünk bele, hogy játékosként egyszerűen javíthass a nyerési esélyeiden és megértsd, mi is a pontos feladatod a játék alatt.

Tartalomjegyzék

  Blackjack szabályok – De mi a játék célja?

  A blackjack fő célja az osztó kezének legyőzése anélkül, hogy a kártyák összértéke meghaladná a 21-et. Ebben a játékban a játékosok nem egymás ellen játszanak, hanem közvetlenül az osztó ellen. Minden játékos két lapot kap, az osztó pedig egy nyílt és egy lefordított lapot, azaz más néven egy zárt lapot.

  A kezdeti osztás után a játékosoknak a black jack szabályok értelmében több lehetőségük is van. “Üthetnek”, hogy további lapokat kapjanak, amelyekkel javíthatják a kezük értékét, vagy “megállhatnak”, ha elégedettek a jelenlegi kezükkel. Ezen kívül a játékosok dönthetnek úgy is, hogy “dupláznak”, hogy megduplázzák az eredeti tétjüket és kapnak még egy lapot, vagy “osztanak”, azaz, elosztják a kártya párokat két külön kézre.

  Az osztó bizonyos szabályok szerint jár el. Kártyákat kell húznia, amíg a keze el nem éri a 17-es vagy annál magasabb értéket, ekkor pedig meg kell állnia.

  A játékosok saját lapjaik és az osztó látható lapjának stratégiai megfontolásával olyan döntéseket hozhatnak, amelyek maximalizálják nyerési esélyeiket, miközben minimalizálják a 21 fölé kerülés kockázatát, ami egy izgalmas és lebilincselő blackjack játékot eredményez. Ráadásul, nem is mondható túl nehéznek, pár kör kipróbálása után.

  21 szabályok – Azaz mit kell tudnod a lapok értékéről?

  A blackjackben használt standard kártyapakliban minden kártyához egy számérték tartozik. Ezeknek az értékeknek a megértése kulcsfontosságú a kéz összértékének meghatározásához és a játék során hozott stratégiai döntések meghozatalához.

  A 21 kartyajatek szabalyok szerint a kártyák számértékei a következők:

  • Számkártyák (2-től 10-ig) – Ezek a kártyák megtartják a névértéküket. Például egy kőr 2-es kettőt ér, egy káró 7-es 7-et, és így tovább.
  • Figurás lapok (király, dáma, bubi) – Minden figurás kártya 10-es értéket kap. Ezért egy pikk király, egy treff dáma vagy egy kőr bubi mind 10 értékű.
  • Ászok – Az ászok különleges pozíciót foglalnak el a blackjackben, mivel a játékos preferenciájától és a keze általános értékétől függően 1 vagy 11 lapnak számítanak. Ez a rugalmasság előnyt jelent a játékosoknak, mivel lehetővé teszi számukra, hogy stratégiájukat a helyzethez igazítsák. Ha például egy játékosnak van egy ásza és egy 6-osa, akkor az ászt 11-nek számíthatja, így a keze értéke összesen 17 lesz. Ezzel szemben, ha egy ásza, egy 6-osa és egy 9-ese van, akkor az ász 11-esnek számítása 26-os össz értéket eredményezne, ami meghaladná a 21-es értéket. Ilyen esetekben az ász 1-ként számolható, hogy elkerülje a kiesést.

  Az ász értékének megválasztása mélyebbé és összetettebbé teszi a blackjack stratégiát. Ez lehetővé teszi a játékosok számára, hogy maximalizálják esélyeiket egy kedvező kéz elérésére anélkül, hogy meghaladnák a 21-et.

  A gyakorlott játékosok gondosan mérlegelik az ászuk értékét, az osztó látható lapját és a kezük általános összetételét, hogy az optimális döntést meghozzák.

  Fontos megjegyezni, hogy a blackjack szabályok értelmében a kártyákhoz rendelt értékek a játék minden változatában univerzálisak és következetesek. Akár fizikai kaszinóban, akár online, akár barátokkal játszol, a kártyák számértékei ugyanazok maradnak.

  Hogy működik a játékmenet a 21 szabályok megértése után?

  A blackjack játék alapfolyamata egy sor lépésből áll, beleértve a tétek elhelyezését, a kártyák kiosztását, valamint a játékos és az osztó közötti váltakozást. Az alábbiakban vázlatosan bemutatjuk a blackjack tipikus műveletsorát:

  • Tétek elhelyezése – A kártyák kiosztása előtt a játékosok elhelyezik tétjeiket. Minden játékos elhelyezi a kívánt mennyiségű zsetont vagy pénzt az asztalon kijelölt fogadási területre.
  • Kártyák kiosztása – Miután a tétek elhelyezésre kerültek, az osztó elkezdi kiosztani a kártyákat. Minden játékos a black jack szabályok értelmében, valamint az osztó is két kártyát kap. A játékosok lapjait általában képpel felfelé, míg az osztó első lapja képpel felfelé, a második lap pedig képpel lefelé kerül kiosztásra (ez az úgynevezett “zárt lap”).
  • A lapok értékelése – A lapok kiosztása után a kezek értékét értékelik. A cél az, hogy az osztóénál magasabb legyen a lapok összértéke, de ne haladja meg a 21-et. A kártyákhoz rendelt számértékek alapján határozzák meg az egyes lapok összértékét.

  A blackjack egyes változatai lehetővé teszik a játékosok számára, hogy “megduplázzák” az eredeti tétet. A megduplázással a játékos megduplázhatja eredeti tétjét, cserébe pedig egy további lapot kap.

  Mit tesz a játékos a játék során? – A 21 kártyajáték szabályai

  A blackjack játék során a játékosok többféleképpen is befolyásolhatják a leosztás kimenetelét. Ezek közé tartozik az ütés, az osztás és a megadás. Nézzük meg ezeket az akciókat, és értsük meg, hogy mi a jelentőségük a játékos számára.

  Azt viszont fontos tudnod, hogy az osztótól balra álló játékos kezdi a játékot a black jack játék szabály alapján. A játékosnak tehát az alábbiakat tehetik:

  • Ütés – Az ütés az egyik elsődleges művelet, amely a játékosok rendelkezésére áll a blackjack során. Amikor a játékos az ütést választja, akkor egy további kártyát kér az osztótól. Ezt az akciót akkor hajtják végre, ha a játékos úgy véli, hogy a keze értéke nem közelíti meg eléggé a 21-et és javítani kell rajta. Az ütéssel a játékosok célja, hogy közelebb kerüljenek a 21-hez anélkül, hogy túllépnék azt. Az ütésről szóló döntés a játékosnak az aktuális kéz erejének és annak a valószínűségén alapul, hogy egy további kártyával javítani tud-e rajta.
  • Állj – A játékosok azonban a kezük értéke és a kívánt eredmény alapján döntenek. Ez a döntéshozatali folyamat magában foglalja a kéz aktuális állapotának értékelését és a legjobb cselekvés meghatározását. A játékos megadhatja a találatot, ha úgy véli, hogy egy újabb kártya javítja a keze értékét. Ezzel szemben állást is kérhet, ha elégedett a kezével, és nem szeretne több lapot kapni. Az állásról szóló döntés több tényező kombinációján alapul, például azon, hogy a játékos mennyire érti a blackjack sorsjegy szabály alapjait, a keze értékét és az osztó látható lapjának értékelését.
  • Osztás – Ha a játékos kezdeti két lapja azonos értékű (pl. két 7-es), lehetősége van tehát arra, hogy két külön kézre ossza őket. A második kézre az eredeti tétnek megfelelő kiegészítő tétet kell tenni, és a játékos mindkét lapot külön – külön játssza ki.
  • Megadás – Egyes játékokban a játékosoknak lehetőségük van arra, hogy feladják és elveszítsék a tétjük felét, ha úgy gondolják, hogy a nyerési esélyeik alacsonyak.

  Na és mi a helyzet az osztóval? – Blackjack osztó szabályok

  A blackjackben az osztó döntő szerepet játszik a játékban, ő képviseli a házat és segíti a játék menetét.

  Miután minden játékos befejezte a sorát, az osztó következik a 21 kártyajáték szabályai alapján. Az osztó feltárja a képpel lefelé fordított kártyáját (a zárt lapot), és előre meghatározott szabályokat követ:

  • Ha az osztó lapjainak értéke 16 vagy annál kevesebb, akkor ütnie kell, és további lapokat kell húznia, amíg lapjainak értéke el nem éri a 17-et vagy annál magasabbat.
  • Ha az osztó kezének értéke 17 vagy magasabb, akkor meg kell állnia, és nem húzhat több lapot.

  A szabályok pedig egyaránt igazak akkor is, ha az élő kaszinó részlegen játszol és akkor is, ha normál játékon töltöd el az idődet. A fő különbség mindösszesen az, hogy az élő osztós játékokban az osztó valós szabályok, szemben a normál játékokkal, ahol gép ellen játszol a körök alatt.

  A nyertesek és a vesztesek – 21 kartyajatek szabalyok

  Miután az osztó befejezte a sorát, a kezeket összehasonlítják, hogy megállapítsák a győztest. Ha a játékos kezének értéke meghaladja a 21-et, akkor a játékos kiesik, és automatikusan veszít. Ha a játékos kezének értéke magasabb, mint az blackjack osztó szabályok alapján az osztó kezének értéke, de nem haladja meg a 21-et, a játékos nyer. Ha az osztó kéz értéke magasabb, mint a játékos kéz értéke, vagy ha az osztó kiesik, a játékos veszít. Döntetlen (úgynevezett push) esetén a játékos tétje visszajár.

  Ha a játékos nyer, akkor az asztalra vonatkozó speciális szabályok alapján kapja meg a kifizetést. Általában egy nyertes kéz páros pénzt fizet (1:1), míg egy blackjack (egy ász és egy 10-es értékű kártya) 3:2 arányban fizet.

  A játék folyamata folytatódik, a játékosok új téteket tesznek a következő fordulóra és a folyamat ismétlődik.

  Black jack játék szabály – Miért érdemes játszanod a játékkal?

  A játék tehát kis odafigyeléssel mindenkinek nagyszerű perceket vagy akár órákat is okozhat. Ahhoz viszont, hogy profi legyél benne, először mindenképpen meg kell értened a különböző lapokat, azoknak az értékét és tudnod kell, hogy hogyan is működik pontosan a játék. Ha egyébként teheted, jobban jársz, ha először inkább egy olyan játékot választasz a játék kipróbálására, amely engedi, hogy demó módban játssz, ugyanis így kockázat nélkül próbálhatod ki a szerencsédet és értheted meg az egyes szabályokat. Azt viszont mindenképpen ajánljuk, hogy a 21 kártyajáték szabály magyar értelmezése után próbáld ki te magad is az ajánlatot, hiszen nagyszerű kikapcsolódást nyújthat számodra, miközben lehetőséged van nagy nyereményeket is nyerni.

  Fontos tudnod egyébként, hogy a blackjack megosztja a szabályokat, azaz mind az online térben elérhető játékok, mind pedig a személyesen látogatható kaszinókban elérhető változatok ugyanolyan szabályok mellett érhetőek el.

  GYIK

  Mi a blackjack célja?

  A blackjack célja, hogy olyan kéz értékét hozd létre, amely közelebb van 21-hez, mint a kereskedőnek, anélkül, hogy átlépnéd ezt az értéket.

  Mekkora a ház előnye a blackjackben?

  A blackjackben a ház előnye általában nagyon alacsony, átlagosan körülbelül 1% körül van. Azonban ez a százalék különböző lehet a kaszinók és a szabályok szerint.

  Hogyan csökkenthetem a ház előnyét blackjackben?

  A ház előnyének csökkentése érdekében számos stratégiát alkalmazhatsz. Az alapstratégia megtanulása, amely a megfelelő döntéseket a kártyák értéke és a kereskedő látható lapja alapján javasolja, segíthet csökkenteni a ház előnyét. Emellett a lapok számolása is hatékony módszer lehet, bár ez összetettebb stratégia.

  Milyen blackjack fogadási rendszerek vannak?

  Számos blackjack fogadási rendszer létezik, amelyek közül néhány a progresszív fogadásra vagy a fogadások méretének módosítására összpontosít. Példák a Martingale, a Paroli, a Labouchere és a Fibonacci rendszerek. Azonban fontos megjegyezni, hogy egyetlen fogadási rendszer sem garantálja a hosszú távú nyereséget, és a ház előnye mindig jelen lesz a játékban.

  Vissza a tetéjre